Als we het hebben over suikers, hebben de meeste mensen geen idee wat het verschil is. Er zijn zo veel soorten suikers, zoals glucose en fructose, maltose, sacharose en dextrose. De meeste kennen fructose en weten dat dit in fruit voorkomt. Hierdoor denken we al snel dat het een onschuldige vorm van suiker is, maar helaas is deze vorm van suiker de grootste ziek-/dikmaker van deze tijd.
Glucose: Je lijf herkent de verschillen
De vorm van suiker, glucose, is iets waar ons lichaam wel raad mee weet. Het kan namelijk door al onze cellen voor energie worden gebruikt en is zelfs essentieel voor sommige delen van ons lichaam, onder andere onze hersenen. Ons lichaam is zelfs in staat om zelf glucose aan te maken als het niet via voeding binnenkomt. Fructose daarentegen wordt na inname direct naar de lever doorgestuurd: ons grote ontgiftigingsorgaan. Dit wordt namelijk gezien als een gif.
Een ander nadeel van fructose is dat het geen seintje naar je hersenen stuurt dat je vol zit, waardoor je kan blijven eten. Hierdoor blijft het fructosegehalte in je lichaam stijgen. Op een gegeven moment kan je lever al deze fructose niet meer verwerken en wordt de fructose omgezet naar vet.
Hoe werkt suiker?
Twee witte boterhammen (ongeveer 120 calorieën glucose) bijvoorbeeld worden op de volgende manier gebruikt en verwerkt:
- 80% (96 calorieën) wordt gebruikt als energie voor de cellen in ons lichaam.
- 20% (24 calorieën) gaat naar de lever
- in de lever wordt bijna 100% (23,5 calorieën) alsnog omgezet in een bron van energie
- slechts 0,5 calorie van de totaal 120 calorieën wordt uiteindelijk omgezet in vet
- glucose veroorzaakt een insulinereactie, wat er op zijn beurt voor zorgt dat er meer Leptine (hormoon) wordt aangemaakt en ervoor zorgt dat je stopt met eten (verzadingsgevoel)
- van de fructose gaat 100% naar de lever! Er wordt dus niets als energie doorgestuurd naar het lichaam.
- Dit geldt dus ook voor de meeste sportdrankjes. Fructose kun je beter vermijden.
Een calorie is dus niet zomaar een calorie
Calorieën uit glucose worden door ons lichaam heel anders verwerkt dan calorieën uit fructose. Daarom is het ook zo’n onzin om calorieën te tellen wanneer je wilt afvallen. Een calorie op zich zegt niks. Je moet weten waar de calorieën vandaan komen.
Fructose zit toch ook in fruit? Is fruit eten dan ook ongezond?
In de natuur (dus ook fruit) zit fructose verpakt in vezels (een soort antigif). De vezels zorgen er namelijk voor dat je niet onbeperkt suiker binnenkrijgt. Daarnaast zorgen vezels voor een kleinere insulinereactie en zorgen ze ervoor dat de suiker en fructose minder snel door het bloed worden opgenomen. Ook geven ze een verzadigingsgevoel. De micronutriënten in fruit zijn goed voor je en hebben een positief effect op de lever. Fruit is dus goed voor je, maar maak er liever geen sap van. Sap heeft juist niet de goede eigenschappen van fruit. Je krijgt al snel teveel suikers binnen. Als je wil afvallen is fruitsap sowieso geen optie, je wordt er echt dik van als je niet oppast.
Helaas wordt suiker tegenwoordig bijna overal in verwerkt. Het is de grootste veroorzaker van veel chronische ziektes. Check dus eerst even het etiket! Weet wat je eet! Lees hier mijn volgende blog: Wel of geen fruit?
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.