Een korte slaap verhoogt het lichaamsgewicht en kan tot zwaarlijvigheid leiden. Nu wordt slaaptekort als een nieuwe risicofactor voor obesitas beschouwd. Slaaptekort leidt tot moeheid overdag. Die moeheid zorgt ervoor dat je minder zin hebt in lichaamsbeweging, zodat je minder calorieën gaat verbranden. Tegelijk ga je meer eten. Te weinig slaap veroorzaakt eveneens het hongergevoel. Inderdaad gaan mens (en dier) meer eten wanneer hun slaapduur ingekort wordt. Studies tonen aan dat het niveau van hongerhormonen zich dan ongunstig ontwikkelen.
Waarom zijn er steeds meer mensen die te weinig slaap krijgen?
Tijdens een goede nachtrust herstelt je lijf zodat je je de dag erna weer fris en fruitig voelt. En daarom moeten we er alles aan doen om de kwaliteit te behouden. Toch is dit voor veel mensen lastig en zelfs jonge kinderen slapen minder goed. Dit heeft alles te maken met de huidige tijd van beeldschermen en de stress die veel mensen ervaren. We krijgen veel informatie, zijn altijd bereikbaar en we absorberen vaker en langer blauwlicht van onze beeldschermen. Dit heeft allemaal invloed op de kwaliteit van ons slaapgedrag en krijgen we te weinig slaap.
Voor alsnog wordt er veel onderzoek gedaan naar slaapproblemen, maar zolang wij te veel licht krijgen voor het slapen en stress hebben zal ons probleem niet snel oplossen.
De volgende tips kunnen je helpen:
- Vermijd felle schermen voor het slapen. Zet minstens 1 uur voor je gaat slapen je TV, telefoon, computer en tablet uit
- Probeer een vast ritme aan te houden en zorg dat je ongeveer aan 7 tot 8 uur slaap komt per nacht
- Ga meer bewegen
- Drink zo min mogelijk alcohol, hierdoor kom je minder goed in diepe slaap
- Drink 4 tot 6 uur voor het slapen geen Koffie of cafeïne houdende dranken
- Zorg dat het goed donker is in je slaapkamer en zoek overdag het licht op
- Eet gezond
Magnesium belangrijk voor goede nachtrust
Magnesium, een mineraal dat tegenwoordig veel minder in onze voeding voorkomt, speelt een rol bij (spier)spanning, de prikkeloverdracht, het hartritme, de botopbouw, werkt ontspannend en is onmisbaar voor de aanmaak van enzymen en hormonen. Het kan verzuring tegen gaan en herstelt een verstoorde klierwerking. Magnesium is één van de belangrijkste mineralen in het lichaam dat ook borg staat voor een uitstekende nachtrust. Omdat magnesium bij zoveel processen in het lichaam betrokken is en wij relatief weinig binnen krijgen (o.a. door verschraling van de voedingsbodem), hebben wij massaal een te kort aan dit mineraal. Een degelijk magnesium supplement, al of niet in combinatie met calcium en kalium zorgt voor een rustige en herstellende slaap.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een volwassene dagelijks 460 milligram magnesium nodig. De westerse voeding zou gemiddeld 120 milligram magnesium per dag leveren. Met deze cijfers lijkt het logisch waarom zoveel mensen klagen over slaapproblemen.
Laat je goed adviseren over magnesium, er zijn heel veel soorten en doseringen mogelijk. Wil je graag meer weten over afvallen? Bekijk dan eens onze BurntheFat methode